Jouw expert in professionele telecommunicatie

Hoe verbeter je de veiligheid op de werkvloer met radiocommunicatie?

In elk bedrijf is de veiligheid van werknemers van het grootste belang. Stel je voor: tijdens een nachtdienst controleert een medewerker in zijn eentje de faciliteiten op je uitgebreide bedrijfsterrein. Wat gebeurt er als deze medewerker valt en niet in staat is om hulp te roepen? Hoe snel kan hulp ter plaatse zijn in geval van een noodsituatie?

Waarom is radiocommunicatie belangrijk voor veiligheid op het werk?

Radiocommunicatietoestellen, voorzien van speciale veiligheidsfuncties, kunnen het verschil maken in kritieke situaties. Deze toestellen kunnen automatisch een signaal versturen wanneer de drager in gevaar is, zelfs als deze bewusteloos raakt. Dit zorgt voor een snelle reactie op noodsituaties, waardoor zowel werknemers als werkgevers gerustgesteld kunnen worden.

Wat zijn de verschillende functies van toestellen voor radiocommunicatie?

Wat is de man Down-functie?

De ‘Man Down’-functie signaleert wanneer een werknemer stopt met bewegen na een ongeval, dankzij twee technologieën:

  • Kantelschakelaars: Deze detecteren onnatuurlijke hoeken van het toestel, wat zou kunnen wijzen op een val van de werknemer die het toestel draagt. Een slim vertragingsmechanisme helpt tevens om valse alarmen te voorkomen.
  • Bewegingsdetectoren: Deze detectoren registreren de afwezigheid van beweging, ongeacht de positie van het lichaam, en kunnen alarm slaan na een vooraf ingestelde periode van inactiviteit, bijvoorbeeld wanneer een werknemer gevallen is en niet meer bij bewustzijn is.

Wat is het Lone Worker-alarm?

Een ‘Lone Worker’-alarm vraagt de gebruiker van het toestel om periodiek een actie uit te voeren, zoals het drukken op een knop, om te bevestigen dat ze in orde zijn. Dit systeem, dat standaard is op veel toestellen, vereist geen extra hardware, in tegenstelling tot een bewegingsdetector of kantelschakelaar. 

Een nadeel van het Lone Worker-alarm is dat de werknemer in kwestie zijn/haar werk regelmatig moet onderbreken om de gevraagde actie uit te voeren. Afhankelijk van het ingestelde tijdsinterval tussen de gevraagde acties, kan het ook even duren vooraleer een noodgeval daadwerkelijk gesignaleerd wordt.

Wat is GPS-positiebepaling?

Sommige toestellen kunnen GPS-coördinaten uitzenden, zowel binnen als buiten, waardoor de exacte locatie van een medewerker in nood snel gevonden kan worden.

Wat zijn de Locator Tone en Noodknop?

In geval van een noodsituatie kunnen bepaalde toestellen een geluidssignaal uitzenden of kan de drager van het radiocommunicatie-toestel een duidelijk zichtbare noodknop gebruiken om hulp te signaleren.

Hoe zorg je voor effectief alarm-management?

Het is ook essentieel dat het alarm-management systeem goed is ingesteld om valse alarmen te voorkomen en snel te kunnen reageren op echte noodsituaties. Alarmen kunnen worden doorgestuurd via:

  • Radionetwerken;
  • andere communicatiekanalen via gateways (sms, e-mail, telefoongesprekken);
  • gebouwbeheersystemen voor een geïntegreerde en snelle veiligheidsrespons;
  • implementatie en ondersteuning door experts. 

Een doordachte implementatie van deze technologieën is cruciaal. Sonal biedt deskundig advies en ondersteuning bij het programmeren en gebruiken van toestellen voor radiocommunicatie, om zo een op maat gemaakte veiligheidsoplossing voor jouw organisatie te realiseren.

Door de integratie van geavanceerde radiocommunicatie technologieën kan je organisatie niet alleen de veiligheid van de werknemers verbeteren, maar ook zorgen voor een efficiënte en snelle reactie in geval van noodsituaties.

Snelle en effectieve communicatie zorgt voor een veiligere werkomgeving!

De implementatie van radiocommunicatie voegt een bijkomende en essentiële laag van bescherming en gemoedsrust toe aan je bedrijf. Dankzij het gebruik geavanceerde technologieën zoals de ‘Man Down’-functie, ‘Lone Worker’-alarmen, GPS-positiebepaling, Locator Tones en noodknoppen, kan radiocommunicatie zorgen voor een directe lijn naar hulp in noodsituaties. Deze functies garanderen niet alleen een snelle respons bij incidenten, maar stellen ook werknemers in staat om met vertrouwen te werken, wetende dat ze meteen op hulp kunnen rekenen wanneer dat nodig zou zijn. 

Een koppeling van de gebruikte toestellen aan een effectief alarm-management systeem, zorgt ervoor dat hulp snel ter plaatse kan zijn, terwijl valse alarmen tot een minimum worden beperkt. Dit vereist echter een slimme implementatie en voortdurende ondersteuning door experts, zoals Sonal, om ervoor te zorgen dat de technologie correct is afgestemd op de specifieke behoeften van jouw werkomgeving.

Door proactief aan de slag te gaan met geavanceerde radiocommunicatie-technologie, toon je niet alleen dat je belang hecht aan de veiligheid en het welzijn van je werknemers, maar bevorder je ook een cultuur van veiligheid en samenwerking die essentieel is voor het succes van elke organisatie.

Wil je meer advies over hoe je radiocommunicatie kan inzetten om de veiligheid op de werkvloer te garanderen? Neem vrijblijvend contact met ons op! Sonal staat je graag bij.

Hulp of advies nodig over telefonie, radiocommunicatie of satellietcommunicatie?

Een project bespreken?
Neem contact op!

This is a staging environment