Jouw expert in professionele telecommunicatie

Satellietcommunicatie: Waarom is het de ideale partner op al je avonturen?

Ben je op zoek naar een betrouwbare manier om internettoegang via satelliet te verkrijgen, maar raak je verdwaald in een doolhof van technische specificaties en grote beloftes? In dit artikel maken we het je graag eenvoudig en leggen we helder uit hoe mobiele satelliet-oplossingen je kunnen helpen verbonden te blijven, zelfs in de meest afgelegen buitengebieden. Of je nu e-mails wilt versturen, surfen op het internet, of bestanden en foto’s wilt uploaden of downloaden, satellietcommunicatie is de oplossing.

Wat is mobiele satellietcommunicatie?

Mobiele satellietcommunicatie stelt gebruikers, bijvoorbeeld via een satelliettelefoon of satelliet Wi-Fi Access Point, in staat om verbinding te maken met het internet in gebieden waar traditionele mobiele netwerken tekortschieten. Dit is ideaal voor mensen die zich in buitengebieden bevinden – van oceaanschepen tot afgelegen woestijnen – waar standaard internet- en mobiele connecties vaak ontoereikend zijn.

Wat zijn de voordelen van satellietcommunicatie?

  • Wereldwijde dekking: Satellieten kunnen signalen sturen en ontvangen van bijna elke locatie op aarde, van pool tot pool. Dit betekent dat je verbonden blijft, of je nu midden op de oceaan vaart of door afgelegen woestijnen trekt.
  • Betrouwbaarheid: Satellietcommunicatie is minder vatbaar voor natuurlijke storingen en infrastructuurproblemen die vaak voorkomen bij andere vormen van communicatie. Dit maakt het een betrouwbare keuze voor kritische communicatie tijdens noodsituaties.
  • Directe communicatie: In tegenstelling tot andere netwerken, waar signalen door verschillende stations moeten, biedt satellietcommunicatie een directe lijn tussen de zender en de ontvanger, wat resulteert in snellere en efficiëntere communicatie.
  • Veelzijdigheid: Satellietcommunicatietechnologie ondersteunt spraak, data en zelfs video, allemaal via één apparaat dat gemakkelijk draagbaar is.

Waarom kiezen voor een satelliettelefoon?

Iedereen kent wel het beeld uit films waar een rijke zakenman een gigantische satelliettelefoon bovenhaalt om zakelijke deals te sluiten. Die traditionele satelliettelefoons zijn intussen gelukkig geëvolueerd van bombastische apparaten naar meer compacte en makkelijker hanteerbare modellen, vergelijkbaar met de eerste versies van de GSM.

Een satelliettelefoon stelt je dus in staat om te bellen vanaf afgelegen gebieden waar weinig tot geen traditionele netwerkverbinding voorhanden is. Moderne satelliettelefoons ondersteunen tegenwoordig echter niet alleen spraakoproepen, maar kunnen ook worden aangesloten op laptops via USB voor data toepassingen. Zo kun je alsnog surfen op het internet via je satelliettelefoon. Let wel, deze aansluitmogelijkheid is beperkt tot apparaten met een Type-A USB-poort, wat de mobiliteit enigszins kan beperken.

Wat is een satelliet Wi-Fi Access Point?

Een Satelliet Wi-Fi Access Point is een apparaat dat een brug slaat tussen satellietcommunicatietechnologieën en Wi-Fi-compatibele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Dit apparaat vangt satellietsignalen op en zet deze om in een Wi-Fi-signaal, waardoor het mogelijk is om op locaties zonder conventionele internetinfrastructuur toch toegang te hebben tot internet. Surfen op het internet wordt zo een fluitje van een cent. 

Het belangrijkste voordeel van een Satelliet Wi-Fi Access Point is dat het gebruikers in staat stelt om meerdere apparaten tegelijkertijd te verbinden, wat cruciaal kan zijn voor teams die in afgelegen gebieden werken of voor mensen op afgelegen locaties die verbonden willen blijven.

Kun je bellen en surfen combineren via satelliet?

Absoluut! Hoewel het gebruik van een satelliettelefoon voor spraakoproepen nog en surfen via aansluiting van de satelliettelefoon op een laptop mogelijk is, kunnen gebruikers ook kiezen een Wi-Fi access point en zo VoIP-applicaties gebruiken om spraakberichten te versturen of telefoongesprekken te voeren. Dit is vergelijkbaar met het bellen via platforms zoals Skype.

Welke netwerken gebruik je voor satellietcommunicatie?

Bij Sonal bieden we, als expert in satellietcommunicatie, twee netwerken aan:  Iridium en Inmarsat. Dit zijn de twee oudste en meest gebruikte satellietnetwerken ter wereld. Beide netwerken bieden een aantal producten aan die je kunt gebruiken om internettoegang te verkrijgen via satelliet.

Wat is het verschil tussen Iridium en Inmarsat?

Inmarsat legt de focus op data (d.w.z. surfen op het internet). Het maakt gebruik van geostationaire satellieten die altijd boven de evenaar hangen en biedt hogere bandbreedtes, wat ideaal is voor datadichte toepassingen. 

Iridium, daarentegen, legt de focus op “voice” en gebruikt een netwerk van Low Earth Orbit satellieten, wat een betere dekking biedt, inclusief de poolgebieden, maar met een lagere bandbreedte.

Altijd en overal bereikbaar met satellietcommunicatie!

Als je behoefte hebt aan betrouwbare satellietcommunicatie, of het nu voor licht of intensief internetgebruik is, biedt Sonal oplossingen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften. Door het aanbieden van toegang tot zowel het Iridium- als het Inmarsat-netwerk garanderen we dat je verbonden blijft, ongeacht waar je avonturen je ook brengen.

Bezoek onze website of neem contact met ons op om meer te ontdekken over onze satellietcommunicatieoplossingen en hoe we je kunnen helpen verbonden en productief te blijven, waar je ook bent!

Hulp of advies nodig over telefonie, radiocommunicatie of satellietcommunicatie?

Een project bespreken?
Neem contact op!

This is a staging environment