Jouw expert in professionele telecommunicatie

Sonal RoIP: maritieme radiocommunicatie in Antwerpse haven

Voor de realisatie van maritieme radiocommunicatie systemen doet telecomspecialist Sonal al jaren een beroep op Omnitronics, wereldleider in radiocommunicatie en dispatch communicatiesystemen.

De haven van Antwerpen is een van de drukste havens van Europa. In 2006 kreeg Sonal de vraag van het havenbedrijf Antwerpen naar een systeem waarbij de diverse basisstations voor zowel maritieme kanalen als privékanalen voor sleepdiensten door de diverse operatoren konden worden bediend. Na een uitgebreide markstudie koos Sonal toen voor het RoIP (Radio Over IP) systeem van Omnitronics. De radiocommunicatie van alle diverse kanalen in de haven werden voortaan centraal beheerd.

Maritieme radiocommunicatie en Omnitronics

Maritieme communicatie, met name de communicatie tussen schepen, verloopt vaak nog op een analoge manier. Het Omnitronics Radio Dispatch Management Systeem is ontworpen om de nieuwe generatie digitale communicatieapparatuur geschikt te maken voor het verwerken van analoge signalen.

Dankzij dit systeem kunnen de havenmedewerkers, die vaak verschillende radiocommunicatie kanalen gebruiken zoals sleepkanalen en privékanalen, naadloos en centraal met elkaar in contact komen. Dit is essentieel voor het communiceren en coördineren van  alle bewegingen in een havengebied (aankomst en vertrek van schepen, sluisverkeer,  sleeptaken, communicatie rond ligplaats, laden en lossen bij havenbedrijven, communicatie met de wal, …).

Lees ook:  RoIP bij Groningen Seaports

Centraal radiocommunicatie systeem

Met de hulp van Sonal en Omnitronics breidde de haven Antwerpen twee van hun Omnitronics DX-64 Radio Management Systemen uit naar een centraal DX-Altus Dispatch Management systeem. Zo konden meer dan 160 kanalen centraal worden beheerd.

Bovendien kunnen de operators de radiocommunicatie ook op afstand beheren, bijvoorbeeld vanuit thuis, met behulp van het RediTALK-Flex Dispatch systeem.

Maritieme basisstations gekoppeld

Recent heeft Sonal  alle maritieme basis stations, sleepkanalen en repeaters vervangen door een Kairos basis station van het merk Radio Activity, een IP Simulcast en Voting System.  Deze zijn gekoppeld aan het Omnitronics consolesysteem.

Deze upgrades heeft de haven van Antwerpen een betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en flexibel radiosysteem opgeleverd. De haven van Antwerpen is dankzij Sonal en Omnitronics en Radio Activity klaar voor een toekomst van vele jaren.

Hulp of advies nodig over telefonie, radiocommunicatie of satellietcommunicatie?

Een project bespreken?
Neem contact op!

This is a staging environment