Jouw expert in professionele telecommunicatie

Radiocommunicatie militair domein: Sonal Smart PTT in Elsenborn

Vrijwel elke Belgische militair kent het Kamp Elsenborn aan de Duitse grens, een domein van zo’n 28 km², verdeeld in oefenzones. Sonal voorzag de medewerkers van facility partner Sodexo van een performant radiocommunicatie systeem op dit militair domein. Het Sonal team gaf een grondige opleiding aan de operatoren en leidinggevenden van Sodexo.

Sonal radiocommunicatie met portofoons voor Sodexo

Kamp Elsenborn heeft diverse schietstanden, een oefenterrein en een logementszone met alle faciliteiten voor manoeuvretroepen. In dit militaire kamp verzorgen de facility medewerkers van Sodexo onder meer de catering en het onderhoud van de schietstanden en groene zones.

Vanuit de centrale militaire controlepost worden de schietoefeningen ingepland en wordt er strikt op toegezien dat bij de oefeningen enkel militair personeel aanwezig is. De opdracht voor Sonal was om een apart radiocommunicatie systeem voor het Sodexo team op te zetten dat ook door de mensen op het terrein kon bediend worden. Via dit systeem kunnen de militairen direct weten waar de Sodexo medewerkers zich op het militaire domein bevinden.

11. Radiocommunicatie. Case Sodexho 1 1536x1152 1

Smart Push To Talk dispatch

Sonal installeerde een Smart PTT dispatch systeem, voorzien van cartografie (kaarten van het militaire domein. Smart PTT is een geïntegreerde softwareapplicatie voor spraak- en gegevensverzending voor Motorola-portofoons. Dankzij deze applicatie is er permanente radiocommunicatie mogelijk tussen de militairen en de Sodexo medewerkers met dekking over het hele militaire terrein.

Bovendien worden de posities van de portofoons meteen zichtbaar op de kaart.

Ten slotte werden ook de Sodexo voertuigen voor terreinonderhoud uitgerust met een vaste radiocommunicatie toestellen. Ook hun positie is permanent zichtbaar op de kaart.

Radiocommunicatie met noodknop en automatisch alarm

Belangrijke extra features zijn een noodknop op de portofoons die na manuele activatie melding geeft van een noodsituatie.

Bovendien wordt een automatisch alarm gegenereerd wanneer er zich een persoon met portofoon in een vooraf afgebakende ‘no-go zone’ bevindt: de positie van de portofoon is dan onmiddellijk zichtbaar op de kaart. Bij een alarm kunnen de militairen hun oefeningen dan direct staken totdat de betrokken persoon zich niet meer in de verboden zone bevindt. Deze no-go zones worden voorafgaand aan de oefening gedetailleerd ingesteld.

Samengevat: radiocommunicatie op militair domein

  • Performante radiocommunicatie met dekking over het hele militaire terrein
  • Smart PTT dispatch systeem: snel en eenvoudig iemand oproepen, individueel of per groep
  • Volledige cartografie met import van standaard of eigen kaarten, zodat je meteen weet wie waar zit
  • Motorola DMR-portofoons voor operatoren, en mobiele zenders in voertuigen, inclusief tracking, met mogelijkheid tot rapportage.
  • Noodknop : bij activatie is positie direct zichtbaar op de kaart, met alert

Hulp of advies nodig over telefonie, radiocommunicatie of satellietcommunicatie?

Een project bespreken?
Neem contact op!

This is a staging environment