Jouw expert in professionele telecommunicatie

VHF Installatie dienst stadshaven

Stadshaven Antwerpen kiest voor maritieme radiocommunicatie van Sonal

Sonal leverde en installeerde in opdracht van de dienst Stadshaven Antwerpen maritieme VHF zendapparatuur op het Eilandje. Deze apparatuur bestond uit twee onderdelen: een maritieme communicatie-installatie en een AIS viewer met logboeksoftware voor het kantoor van Stadshaven, aangevuld met maritieme portofoons voor het operationeel personeel.

In 2016 nam de stad Antwerpen het beheer van de wateroppervlakken op het Eilandje over van het Havenbedrijf Antwerpen. Deze overname was een gevolg van een aangepast gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). Het gebied rond het Bonapartedok, Willemdok, Kempisch dok, Kattendijkdok, Houtdok en Asiadok vormen hierdoor stedelijk gebied.

Maritieme radiocommunicatie: VHF zendapparatuur

Door deze overname moest de dienst investeren in nieuwe VHF zendapparatuur. Na het doorlopen van de procedure koos Stadshaven voor Sonal als vaste partner voor het uitvoeren van dit project in maritieme radiocommunicatie. Naast de installatie van de apparatuur plaatste Sonal ook de vereiste bekabeling en de centrale antenne.

Waarom de keuze voor Sonal?

“Onze keuze voor Sonal werd vooral gemotiveerd door hun sterke positie op het vlak van Radio over IP (RoIP). Dit digitale protocol biedt meer uitbreidingsmogelijkheden, zorgt voor aanzienlijk minder kwaliteitsverlies tussen de antenne en de zender, en vereiste minder ingrijpende bekabeling. Dit laatste was vooral interessant als je weet dat de antenne wordt geplaatst op het dak van het Felixpakhuis, een voormalige opslagplaats die sinds 1976 de status van beschermd monument kreeg”.

Stadshavenmeester Werner Weijts
portret wernerWeijts

Maritieme portofoons en hardware van Sonal

Voor de invulling van de technische en kwalitatieve behoeften, werd geopteerd voor de Kairos basisstations van het merk Radio Activity. De apparatuur van deze Italiaanse fabrikant wordt wereldwijd veel gebruikt. Sonal implementeerde dit al meermaals succesvol voor o.a. de havenbedrijven van Antwerpen en Gent. De voorgestelde configuratie kent qua specificaties zijn gelijke niet op de markt en is uitstekend uitbreidbaar.

Gespecialiseerd in RoIP (Radio over IP)
Sonal koos voor de interface van Omnitronics in combinatie met RediTalk®, een Digitaal Radio Dispatch softwarepakket zonder centrale server. Omnitronics is een echte RoIP specialist en bewees zijn deugdelijkheid in gelijkaardige samenwerkingen van Sonal met het Havenbedrijf Antwerpen.

Hulp of advies nodig over telefonie, radiocommunicatie of satellietcommunicatie?

Een project bespreken?
Neem contact op!

This is a staging environment