Jouw expert in professionele telecommunicatie

World Solar Chalenge

De world Solar Challenge is een tweejaarlijks evenement voor zonnewagens, 100% aangedreven door zonne-energie.  De deelnemende teams leggen een traject af van 3022 km tussen de Australische steden Darwin en Adelaide.

Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de wedstrijd zelf is het evident dat communicatie tussen de chauffeur en het team van essentieel belang is.  Daarom doet het team van technische ingenieurs sinds 2013 al beroep op de expertise van Sonal op het vlak van radiocommunicatie.

De World Solar Challenge kende haar eerste editie in 1987 en heeft sindsdien een hele evolutie doorgemaakt. In de loop der jaren is het traject gewijzigd, en zijn er verschillende klassen toegevoegd.  De eerste Belgische deelname, dat traditioneel bestaat uit een team van ingenieursstudenten aan de KU Leuven, dateert van 2005. Hoewel de Belgen nooit hoger zijn geëindigd dan een 6e plaats, komen ze met grote ambities aan de start.  De voorbije jaren gingen de prestaties steeds in stijgende lijn, en vandaag kan het team verder bouwen op de prestaties en ervaring van hun voorgangers.

Radiocommunicatie

Een van de problemen die enkele jaren geleden de kop opstak was de onderlinge radiocommunicatie.  Er werd gebruik gemaakt van analoge toestellen, wat zorgde voor een gebrekkige verbinding en interferentie met andere deelnemers.  Daarom werd bij Sonal aangeklopt met de vraag om een betrouwbare oplossing voor radiocommunicatie te voorzien.

De eerste stap was om af te stappen van de tot nu toe gebruikte analoge technologie, en over te schakelen naar het digitale PMR 446 protocol. Vervolgens werd er naar ergonomie gekeken, meer bepaald voor de chauffeur die in de solar wagen traditioneel erg weinig bewegingsruimte heeft.  Daarom werd de helm uitgerust met een ingebouwde luidsprekers en een microfoon met Noise Canceling Technologie.  Via een clip werd op de borst een push-to-talk button voorzien.  Op het vlak van zenders werd geopteerd voor de IC-F4029SDR van Icom.

helm solar challenge

Hulp of advies nodig over telefonie, radiocommunicatie of satellietcommunicatie?

Een project bespreken?
Neem contact op!

This is a staging environment